Масло Кунжуту
Олія Кунжуту
Купити олію Кунжуту (сезамову олію)
Має тонізуючу, регенеруючу, зволожуючу, живильну і сонцезахисну дію. Є цінним засобом для лікувально-профілактичного масажу при остеохондрозі, артриті, ревматизмі. |
|
Лікувальні властивості: | Олія широко використовується як ефективний засіб по догляду за шкірою навколо очей, дрібних тріщин і для усунення подразнень (у тому числі алергійних). Детальніше... |
Складники: | Містить мікроелементи кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк Детальніше... |
Протипоказання: | Індивідуальна непереносимість. |
Рецепти: | Мило: Бомбочки: |
Товари: | |
Поєднання: | Можна застосовувати в чистому вигляді зовні та внутрішньо. Можливе поєднання з такими ефірними оліями як: ромашка, лаванда, герань, миро, м'ята, мирт тощо. Детальніше... |
2. Детальна інформація та статті
Олійку дістають холодним методом з насіння кунжуту. Олію використовують в кулінарії, косметології, дієтах та медицині. Детальніше читайте нижче.
2.1 Лікувальні властивості (детально) (вверх)
Сезамову олію використовують у дієтичному харчуванні, при хронічному гастриті і виразковому коліті, захворюваннях печінки і жовчовивідних шляхів, нефриті, нирково-кам'яній хворобі, внутрішніх кровотечах, а також як проносний і глистогінний засіб. Воно ефективно при легеневих захворюваннях, задишки, сухому кашлі, астмі, хворобах серця, підшлункової (зокрема, діабеті) і щитовидної залози, при лікуванні підвищеної кислотності шлункового соку, недокрів'ї.
Використовується для профілактики і лікування атеросклерозу (перешкоджає утворенню тромбів). Застосовуються при приготуванні ін'єкційних розчинів з жиророзчинних препаратів, масляних емульсій, лікувальних олій, мазей, лініментів, пластирів.
Кунжутне масло є цінним продуктом харчування, сприятливо впливає на здоров'я при порушеннях ліпідного обміну (нормалізує обмін речовин), гіпертонічної хвороби, запальних та дегенеративних захворюваннях суглобів. Кунжутна олія ефективно використовують для профілактики остеопорозу завдяки наявності в ньому кальцію, фосфору (будівельних матеріалів для кісткової тканини) та фітоестрогенів, які контролюють процеси резорбції кісток. При ожирінні сприяє схудненню. У всіх випадках кунжутне масло укріплює тіло.
Рекомендується для догляду за всіма типами волосся. Кунжутне масло - панацея жирної і хворої шкіри голови. Ідеальний засіб для волосся, виснеженого фарбуванням чи хімією. Кунжутне масло додає волоссю блиск і м'якість, охороняє його від висушування, гарантує захист від шкідливих ультрафіолетових променів, оберігає його від висушування. Захищає волосся від впливу сонця, морської і хлорованої води.
Кунжутне масло містить багато магнію, антистресової елементу, що володіє заспокійливою дією, розслабляє м'язи обличчя і тіла. Тому додатковим результатом до догляду за волоссям - ви отримаєте і свіже, відпочиле особа з рум'янцем на щічках.
Також має такі корисні властивості:
- Придатне для щоденного догляду за шкірою всіх типів
- Особливо рекомендується для сухої, в'ялою, в'янучої шкіри
- Натуральний зволожувач для будь-якого типу шкіри
- Відновлює, живить шкіру
- Вирівнює шкіру
- Усуває лущення і роздратування
- Рекомендується для догляду за шкірою навколо очей і ніжної дитячої шкірою
- Допомагає позбутися послеугревих плям
2.2 Складники (вверх)
Хімічний склад (основні компоненти):
- вітамін Е, A, C
- кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк
- фітостерин
- сезамін (хлороформ)
- сезамол
- сезамолін
- самол
Жирнокислотний склад:
- стеаринова кислота - (4-6%)
- пальмітинова кислота (7-8%)
- миристинова кислота (близько 0,1%)
- арахінова кислота (до 1,0%) 3
- олеїнова кислота (5-48%)
- лінолева кислота (37-48%)
- гексадеценова кислота (до 0,5%)
2.3 Поєднання та застосування (вверх)
Масло може застосовуватися як у чистому вигляді зовнішньо у вигляді масляних пов'язок та внутрішньо, так і в суміші з іншими жирними рослинними оліями, а також як базисне масло для створення композицій з натуральними ефірними маслами і для збагачення косметичних засобів (кремів, шампунів, бальзамів).
Масло кунжуту в якості харчового продукту використовується в консервній і кондитерській промисловості, з нього готують маргарин. Нижчі сорти масла використовують для технічних цілей - виробництва лаку, фарб і туші. Насіння кунжуту застосовуються для обсипання хлібо-булочних виробів, виготовлення цукерок, халви, східних солодощів.
1. При запальних процесах на шкірі і слизових оболонках: протизапальний ефект забезпечується обробкою пошкоджених місць кунжутним маслом. Змазування проводиться кілька разів на день. Додатково хоча б один раз на добу необхідно прийняти 0,5-1 ч. л. масла всередину
2. При запальних процесах у вухах: в слуховий канал закопують декілька капель Кунжутного масла. Перед використанням лікувальний засіб підігрівають на водяній бані
3. Заспокійливі мазі при подразненні шкіри: стерильні серветки або складена в кілька шарів марля, бинт, просочені Кунжутним маслом, накладаються на місця тілесних ушкоджень. Просочення тканини оновлюється через кожні 12-24 години. Замість лікувальних пов'язок можна застосовувати просте змазування ранової поверхні маслом
4. При гастриті і виразковому коліті: вживати по 0,5-1 ст. л. Кунжутного масла 1-3 рази протягом дня
5. При запорах: за день приймати по 0,5-1 ст. л. олії всередину. При важко протікають хронічних запорах призначувана доза може бути збільшена в два рази
6. При кишкових коліках: невелика кількість масла втирається в живіт майже до повного всмоктування шкірою
7. При застуді: Кунжутне масло підігріти на водяній бані до температури 36-38 градусів. Перед сном втерти олію в шкіру грудей хворого, потім грудну клітку утеплити
8. Для догляду за волоссям: нанести на шкіру голови, ретельно масажуючи - втерти. Змити теплою водою через 30 хвилин. Після цього промити волосся
9. Для догляду за тілом: використовувати різні види масажу, від самого легкого до жорсткого. Після масажу залишити масло на тілі протягом 40 хвилин, потім змити теплою водою з милом
10. Для догляду за обличчям: м'якими рухами нанести масло на обличчя і область. Через 30 хвилин промокнути надлишки серветкою
11. Ванночка для рук при сухості і тріщинах: руки занурюють у підігріте до 35-40 градусів Кунжутне масло або його суміш з Оливковою і Персиковою олією (1:1:1) на 10-15 хв
12. Ванночка і масаж для зміцнення нігтів: потримати нігті спочатку в теплій воді з лимонним соком (1 ст. л. соку на 0,5-1 л теплої води), потім акуратно потерти їх щіткою і знову занурити в розчин. Після прийому ванни помасажувати нігтьове ложе з застосуванням сезамової олії, після чого витерти насухо
13. Масаж рук і ніг: до 1 ст. л. Кунжутної жирної олії додати 5 капель ромашкового, 3 каплі базилікового і 2 каплі кипарисового ефірних масел. Суміш втирати в очищену шкіру щодня, бажано на ніч
14. Маска для тіла зволожуюча і омолоджуюча: змішати 3 ст. л. Кунжутного масла, 1 ст. л. гліцерину, 3 ст. л. кашки огірка і додати по 10 капель м'ятного, лимонного і грейпфрутового ефірних масел. Суміш нанести на тіло на 30 хв, потім змити теплою водою
15. Маска для пружності тіла: до 100 мл Кунжутного масла додати по 50 мл соку винограду і соку (або кашки) алоє. Суміш нанести на тіло на 30-40 хв, потім змити теплою водою
2.4 Масло кунжуту замість зубної пасти (вверх)
Метод полоскання рота зранку рослинним маслом вважається в медичній практиці засобом профілактики багатьох хвороб.
Індійські стоматологи з стоматологічного центру в Ченнаї (Meenakshi Ammal Dental College and Hospital) встановили, що стародавній звичай надзвичайно корисний для здоров'я зубів і всієї порожнини рота.
Полоскання рота олією кунжуту не тільки запобігає розвитку карієсу і зубного каменю, але і знижує запалення ясен. Крім того, через капіляри порожнини рота з масла у кров надходять омега-3 насичені кислоти, вітаміни А, В, Е і мікроелементи. Для ефективності цієї процедури півложки рослинної олії слід 10-20 хвилин тримати в роті, обполіскуючи зуби і ясна, після чого виплюнути і прополоскати рот теплою підсоленою водою.
2.5 Сезамове масло - цінний дієтичний продукт (вверх)
Кунжутне (сезамову) насіння - одне з найстаріших приправ, відомих людині. Поряд з багатьма забутими сьогодні травами і спеціями кунжут згадується в папірусі Ербес що містить список древніх трав і спецій - найбільш древнім письмовим свідченням про корисні рослини. Про цілющі властивості насіння кунжуту писав і Авіценна у своїх працях з медицини.
Популярність кунжуту знайшла відображення навіть у фольклорі. Найдавніше згадування про нього міститься в асирійському міфі про створення світу, в якому боги випили вино з кунжуту напередодні дня створення.
Відомо, що жителі Вавилона готували кунжутні пироги, вино і бренді, а також використовували для приготування їжі кунжутне масло.
Крім кулінарного застосування кунжут і кунжутну олію вже в 1500 році до н.е. стали використовуватися єгиптянами як лікувальні препарати.
Ще у древніх кунжут асоціювався з безсмертям. У цьому є певне перебільшення, однак його насіння дійсно багате вітамінами (особливо вітаміном Е), мінеральними речовинами: цинком, необхідними для нормального функціонування людського організму, фосфором, кальцієм.
Всі знають, що кальцій міститься в молочних продуктах, проте мало кому відомо, що 100 грам кунжутного насіння містять добову норму кальцію, встановлену для людей після 30 років. Навряд чи можливо включити в свій раціон харчування ці насіння в чистому вигляді, проте їх можна з успіхом замінити продуктами, що містять кунжут.
Статистика медичних досліджень показує, що вживання 1 ст. л. нерафінованої кунжутної олії в день підвищує вміст кальцію в організмі в 3 рази.
Кунжутне масло отримують методом холодного пресування з насіння сезаму.
Воно має приємний смак і запах з нотками горіха і кунжутного насіння. Причому, на відміну від насіння, яке швидко псується, якщо його не підсушити, кунжутне масло довго зберігає свої корисні властивості.
Сьогодні, як і багато століть тому, кунжут збирають вручну, щоб зберегти його ніжні насіння, і як і раніше, кунжут і кунжутна олія вважаються незамінним інгредієнтом японської, китайської, індійської кухні та кухонь безлічі інших країн світу.
Кунжутне масло - це цінний дієтичний продукт харчування, сприятливо впливає на здоров'я при порушеннях ліпідного обміну, гіпертонічної хвороби, запальних та дегенеративних захворюваннях суглобів. В останні роки насіння кунжуту і кунжутне масло активно використовують для профілактики остеопорозу завдяки наявності в ньому кальцію, фосфору (будівельних матеріалів для кісткової тканини) та фітоестрогенів, які контролюють процеси відновлення кістки.
Нещодавно шведські вчені провели дослідження, в ході якого встановили, що для людей, що віддають перевагу натуральним препаратам, прекрасним засобом лікування сухості слизової оболонки дійсно є кунжутне масло.
Масло кунжутного насіння дієве при різних легеневих захворюваннях, задишки, сухому кашлі, астмі. Кунжутна (сезамову) масло є цінним дієтичним продуктом.
Масло кунжуту рекомендується також для нормалізації обміну речовин, профілактики та лікування атеросклерозу, при запаленні легенів, недокрів'ї, виснаженні організму, хворобах серця, підшлункової та щитовидної залоз, печінки, жовчного міхура, при лікуванні підвищеної кислотності шлункового соку; перешкоджає утворенню тромбів.
Не варто забувати про те, що в сучасному житті з'являється негласне правило: успішний той, хто здоровий, хто може багато і продуктивно працювати. Розвинені держави і великі компанії вкладають великі гроші в програми з профілактики захворювань та підтримання здоров'я людей. Здоров'я включає в себе багато складових, це і здоровий спосіб життя, і спорт, і, звичайно ж, здорова їжа. Але часом буває так складно поєднати всі ці компоненти.
Є досить простий вихід: сумістіть приємне з корисним - спробуйте новий смак, надайте звичайному страві нове звучання, підтримайте і збережете своє здоров'я! Адже, кунжутне масло поєднує в собі і аромат, і прянощі, і користь.