Латинська назва: Elaeis Guineensis
Синоніми: Олійна пальма, Елейс гвінейський, Palm oil Родина Пальмові (Arecaceae)
Опис: однодомна рослина з суцвіттями з одностатевих квіток; зацвітає на 4-5-му році життя. Стовбури до 20-30 м заввишки (в культурі 10-15 м). Листя перисті, довжиною до 6-7 м. Одна кисть складається з 600-800 маточкових квіток і при дозріванні плодів (кістянка завбільшки зі сливу) важить 25-50 кг. Соковитий біляплідник містить до 70% пальмової олії. У насінні міститься до 26% так званого ядропальмового масла, використовуваного в їжу і для виробництва маргарину. Головки плодів, з яких роблять масло, покриті гострими шипами. Плоди пальм ростуть великими гронами, і кількість плодів у цих гронах іноді можуть досягати 2000. Батьківщина - західна частина Екваторіальної Африки. Культивують в екваторіальних країнах (Малайзія, Індонезія, Нігерія), добуваючи з біляплідника т. з. пальмове масло, а з насіння - пальмоядрове масло. Використовується місцевим населенням в їжу і як мастило.
Метод отримання: Олію отримують з м'якоті (копри) плодів олійної пальми. У плодах міститься пальми близько 22% жирного масла. Зібрані плоди ставлять на 3-4 дні для ферментації. Відокремлюють м'якоть від ядер, копра піддають термічній стерилізації протягом 1 години. Після охолодження її пресують на експеллер-пресах. Отримана рідина на 1 / 3 складається з пальмової олії. Олію відокремлюють від води, супутніх речовин і домішок центрифугуванням, причому найкращий результат досягається при попередньому підігріві суміші до 100С. Нерафінована олія - червоно-оранжевого кольору, багата каротиноїдами і пальмітиновою кислотою; твердне при температурі нижче 30 ° С.
Запах: без побічних запахів
Смак м'який, ніжний смак, без сторонніх присмаків і згірклого
Колір білий з легким кремовим відтінком
Температура плавлення: 36-39°C
Перекисне число: 0,1 мекв / кг
Орієнтовний хімічний склад: Лінолева кислота - 4 - 10% Олеїнова кислота - 35 - 40% Пальмітинова кислота - 40-50% Також в незначних кількостях міститься - лаурінова, мірістінова, стеаринова, арахінова і деякі інші жирні кислоти. Олія стійке до окислення.
Використання: Після соєвої олії, пальмова найпоширеніша рослинна олія в світі. У 17 столітті англійці використовували пальмову олію як ліки і крем для рук ("The world Book Encyclopedia"). * Застосовується в кондитерській промисловості для виробництва борошняних виробів, кремових прошарків, начинок і.т.д; у молочній промисловості як часткова заміна молочного жиру при виробництві комбінованих продуктів; в олійно-жировій промисловості при виробництві маргарину, спредів, шортенінг; застосовується також як фритюрний жир. * Використовуються в косметичній та фармацевтичній промисловості * Пом'якшує і захищає шкіру * Стабілізує і структурує емульсії * Застосовується при виготовленні мила, пральних порошків і свічок.
Країна виробник: Малайзія.
Термін придатності 02.2017, при правильному зберіганні масла його термін зберігання може бути довшим - до 6 місяців.
|