Молочне мило гарячим методом | Миловаріння рецепти
Склад на 400 гр:
- Пальмова олія 140 гр (35%)
- Кокосова олія 60 гр (15%)
- Кукурудзяна олія 44 гр (11%)
- Какао Део олія 40 гр (10%)
- Оливкове масло 40 гр (10%)
- Касторова олія 40 гр (10%)
- Ріпаку олія 28 гр (7%)
- Віск бджолиний 8 гр (2%)
- NaOH по калькулятору з нульовим пережиром 56,9 гр
- Вода 38% 152 гр
- Пережир: 5% масло макадамії 20 гр
- Сухе кокосове молоко 3 чайні ложки
- Стружка кокосова 20 гр (5%)
- Ароматизатор харчовий Кокос 2 мл (1%)
Приготування:
Відміряє 2/3 води і ставимо в сторону щоб охолоджувалося. Тверді масла і віск ставимо на водяну баню. Готуємо рідкі олії. Поки тверді масла плавляться на бані, важимо луг і готуємо розчин.
Знімаємо з водяної бані олії, додаємо рідкі та міряємо температуру олій і розчину лугу.
Приблизно при однаковій температурі виливаємо повільно через ситечко розчин лугу в олію. мішаємо спершу градусником або паличкою, потім блендером повного перемішування приблизно 1-2 хвилини буде вдосталь.
Ставимо на водяну баню мильну масу, і спостерігаємо за процесом.
Поступово мило переходить в гель, тому зверху утворюється плівка і тому потрібно перемішувати щоб поступово нагрівалася вся маса мила.
Мішаємо
Залишаємо мильну сміш у спокої на 1 - 1,5 години. Періодично заглядаючи і при необхідності помішуючи її поки вона на водяній бані. Поки мило стоїть на водяній бані приготуємо молочну суміш - з 1/3 води (яка залишилася) і сухого кокосового молока. Відмірюємо масло макадамії та ароматизатор.
Коли мило при розминці стає схоже за структурою на віск, вимірюю рН - в нас він дорівнює 8.
Додаємо поступово розведене молоко і кожен раз ретельно перемішуємо. Знімаємо з водяної бані і додаємо інші інгредієнти: стружку, масло макадамії, ароматизатор
Викладаємо мильну масу у форму, гарненько її відстукували об підлогу(оскільки суміш густа і нам потрібно щоб суміш заповнило усю форму).
Коли мило охолоне, його можна дістати із форми, різати і (найголовніше) використовувати!!!
Якщо ви погано збили блендером то стурктура вийшла неоднорідна.
Можемо тепер порівняти мило приготовлене холодним і гарячим методом. На фотографії зліва - гарячим, з права - холодним.