Ноти та напрями ароматів
Для кращої уяви, створимо піраміду, яка допоможе розібратися з даним питанням. Кожна ступінь цієї піраміди відповідає певній характеристиці запахів. В основі лежать аромати кінцевої ноти: саме вони надають стійкість запаху. Середня нота, яку можна назвати "серцем композиції", являється головною. Вершина піраміди - найбільш леткі аромати, що випаровуються першими.
Будь-який запах є фізичним явищем: повільним і поступовим переходом речовини з твердого або рідкого стану в пароподібний. Найбільш летючі випаровуються першими і дають початкові запахи (початкова, верхня нота). Вона дає перше враження про запах, який тримається декілька хвилин (5-10 хв). До цієї групи ефірних олій відносяться олії: бергамоту, лаванди, апельсина, лимону, а також запахи рожевого дерева, чебрецю, коріандру, естрагону або розмарину (цитрусові, зелені (трав'яні)).
Потім протягом 10-20 хв і до 1,5-3 години, з тіла випаровуються середні ноти. Ці запахи складають ядро і за ними визначають тип запаху (наприклад парфумів). Називають їх "нотами серця". Серцева нота може бути представлена запахами жасмину або герані, вербени і т.д. (квіткові, фруктові, пряні, дерев'яні)
Нота, яка відчувається в завершальній стадії випаровування, забезпечує силу і стійкість аромату - кінцева нота (шлейфова), що проявляється після 2 годин і тримається до кінця. Завершальні ноти запаху створюють фіксатори. Фіксаторами можуть служити олії : дубовий мох, сандал, шавлія, ветівер, мускус (мускатні, амброві, смоли, мохи). Такі запахи цінні тому, що встановлюють гармонію між ароматом будь-чого та шкірою людини.
Верхня нота | Апельсин, Бергамот, Грейпфрут, Коріандр, Каяпут, Кмин, Лайм, Ліммет, Лимон, Мандарин, Меліса, М'ята, Евкаліпт, Чорнобривці |
Середня нота | Бензоїн, Ветівер, Звіробій, Кедр, Ладан, Мускатний горіх, Пальмароза, Пачулі, Рожеве дерево, Сандал, Шавлія, Ялівець |
Нижня нота | Аніс, Аір, Базилік, Ваніль, Валеріана, Вербена, Гвоздика, Герань, Жасмин, Іланг-іланг, Календула, Камфора, Кардамон, Лавр, Мирт, Морква, Неролі, Петітгрейн, Роза, Розмарин, Ромашка, Сосна, Чайне дерево |
На даний час у світі ще немає конкретного поділу класифікації ароматів, однак більшість схиляються до такої:
Цитрусові: апельсин, бергамот, грейпфрут, кубеба, лайм, лимон, лимонна трава, мандарин, меліса, танжерин, цитронелла
Квіткові: чорнобривці, безсмертник, жасмин, лаванда, липовий цвіт, неролі, пеларгонія, троянда, ромашка, фіалка
Амброві (східні, екзотичні): аміріс, бензоїн, гваякове дерево, лавр камфорний, ладан, миро, ферула, елемі, пачулі, ветівер, іланг-іланг, пальмароза, сандал
Пряні: аніс зірчастий, анісове насіння, гвоздика, кардамон, імбир, кмин тміновий, коріандр, коричник цейлонський, лавр благородний, мускатний горіх, перець чорний, кмин, пимента
Дерев'яні: береза, каяпутове дерево, кедр, кипарис, мирт, ялівець, ніаулі, рожеве дерево, петигренова олія, сосна, чайне дерево, евкаліпт
Трав'яні: базилік, дудник лікарський, материнка, майоран, м'ята, розмарин, сантолина, тим'ян, фенхель, шалфей, естрагон
Примітка: у кожній групі різних олій "випаровування" відрізняється, особливо в середній ноті.